A www.ezoterikuskonyvek.hu webáruházának felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat. Bezárás
Termékek Menü

Nem kell festék! Tojásfestés zöldségekkel, gyümölcsökkel

Cékla, hagyma, csiokebogyó, paprika, petrezselyem és megannyi finomság a konyhából ami nem csak finom, de a húsvéti tojásfestéshez is kíváló alapanyag. Ráadásul az így színezett tojásokat nyugodtan meg is ehetjük. :)

A legjobb tojásfesték a hagymahéj. Ez az egy biztos pont van a természetes tojásfestésben – ami ezen túl kezdődik, az a kísérletezés izgalmas és határtalan birodalma. Először is, minden pohár festővízhez adjunk 1-2 evőkanál ecetet és negyed teáskanál timsót, így lesznek a színek tartósak és élénkek! Persze ezek a mennyiségek sincsenek kőbe vésve, kísérletezzünk nyugodtan! 

Az sem mindegy, mennyi ideig hagyjuk a tojásokat a lében: minél tovább, annál mélyebb lesz a színárnyalat. Akár szinte fekete tojásokat is festhetünk hagymahéjjal, ha elég sok hagymahéjat használunk, és megfelelő ideig hagyjuk a keverékben a tojást.

Most pedig következzék egy kis útmutató, színek szerint!

Kék: vágjuk apróra a vöröskáposztát, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje! Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni! A káposzta leve bíborszínű, de a tojásokat kékre festi (a vöröskáposzta leve indikátorként viselkedik). Csak hidegen működik!

Vörösesbarna: tegyünk edénybe jó néhány vöröshagymahéja, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje! Főzzük 30 percen át, majd tegyük bele a főtt tojásokat! A szín árnyalatai annál mélyebbek, minél tovább tartjuk az edényben a tojásokat.

Lila: ha a fenti eljárást lilahagyma héjával végezzük, lila színárnyalatot kaphatunk.

Sötétbarna: a sötétbarna színt úgy érhetjük el, hogy erős kávét főzünk, majd hagyjuk lehűlni. Ebbe helyezzük a tojásokat, és állni hagyjuk.

Narancssárga: négy evőkanál paprika és negyed liter víz keveréke biztosítja ezt a színt hímes tojásainknak 20-30 perces főzés után.

Rózsaszín: készítsünk jó erős csipkebogyóteát! A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába!

Zöld: vágjuk apróra a spenótot (a mélyhűtött is jó), majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje! Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni! A tojásokat zöld színűre festi. Esetleg próbálkozhatunk apróra vágott petrezselyemmel is ugyanígy.

Sárga: a sárga színt kurkumával, a halványsárgát citrom vagy narancs héjával lehet elérni. A módszer lényege, hogy 15 perc főzés után beletesszük a vízbe a tojásokat.

Ha mintás tojást szeretnénk, rögzítsünk például petrezselyemlevelet a tojásra egy nejlonharisnya segítségével, és így tegyük a festékbe! Ügyesebb kezűek kipróbálhatják a viasszal való írókázást is.

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek hír természetes húsvét