A www.ezoterikuskonyvek.hu webáruházának felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat. Bezárás
Termékek Menü

Normalizálja a magas vérnyomást és segíti a fogyást a csoki

A csokoládé, illetve a kakaófa latin neve azt jelenti: az istenek eledele. A maják és az aztékok a legszentebb szertartásaikhoz is használták, mint a születés, a házasság és a halál. A 17. századi európai elit már gyógyszerként itta a forró csokoládét, sőt afrodiziákumnak tartották az édes szirupot. Ma óriási iparág épült a csokoládéra, de gyógyhatás helyett rengeteg mítosz kering róla, hogy mennyire egészségtelen. Utánajártunk, mi is az igazság.

Keserűbb az étcsoki, de gyógyhatású

1. Ugyan van a csokoládéban kakaóvaj, ami telített zsír, de immár nyolc tanulmány is kimutatta, hogy a kis mértékben fogyasztott csoki inkább csökkenti a rossz koleszterint, vagyis az LDL szintjét a vérben. Igaz, ezt csak a szívbetegségben szenvedőknél sikerült kimutatni.

2. A közhiedelemmel ellentétben a csokoládénak egyáltalán nem olyan magas a koffein tartalma, mint például egy csésze kávénak. Míg a kávé koffeintartalma 80-100 mg, addig 10 dkg tejcsokié csupán 10 mg. Bár ez utóbbi egy a koffeinhez hasonló hatású anyagot – teobromint – is tartalmaz, ám ennek az élénkítő (vérnyomásemelő) hatása messze elmarad a koffeinétől.

3. A legújabb kutatások szerint a fekete csokoládé javítja az inzulinérzékenységet, normalizálja a magas vérnyomást, javítja az endothel diszfunkciót a cukorbetegeknél. Ráadásul az étcsokoládénak alacsony a glikémiás indexe (GI). A 70% kakaótartalmúnak például 22, míg a tejcsokinak és a fehér csokinak 45. Ennek ellenére a cukorbetegek kérjenek tanácsot orvosuktól, ha édességet ennének!

4. Egy japán tanulmány szerint a csoki kakaótartalma kifejezetten antibakteriális hatású, így védi a szájüreget a fogszuvasodást okozó baktériumoktól. A fogszuvasodást általában azok a szájüregben található baktériumok okozzák, melyek felveszik és lebontják az elfogyasztott cukrot, így az étcsokinak sokkal kisebb a fogakat rontó hatása, mint a tejes változatnak.

5. Magas kalóriatartalma ellenére a csokoládé bizonyos esetekben a fogyást segíti, ugyanis a katekin nevű antioxidánsok segítik a sovány izomtömeg épülését, így a súlyvesztést. Egy tanulmány szerint hasonló étrend és azonos fizikai aktivitás mellett többet fogytak azok, akik kis mennyiségű csokoládét is fogyasztottak.

6. Komoly szakemberek között is folyik a vita, hogy csupán a csokoládéevés körülményei – születésnapi parti, egyéb családi események miatt lesznek hiperaktívak a sok csokit evő gyerekek, vagy tényleg a csoki cukortartalma a felelős.

7. Az aztékok óta tartja magát a hit, mely szerint a csokoládé felturbózza az érzéki vágyakat, de a modern kutatások még nem találtak rá bizonyítékot, hogy valóban afrodiziákum lenne.

8. A csokoládénak nincs tápértéke, csak üres kalória. Az erről szóló özönvíz előtti cikkeket már rég megcáfolták a kutatók. Ha csak az antioxidánsokat vesszük sorra, akkor is jól áll a csoki, hiszen egy tábla keserű csokoládé annyi antioxidánst tartalmaz, mint fél liter zöld tea, 1,5 dl vörösbor, vagy 30 dkg fekete áfonya. 

9. Az általános ajánlások szerint legalább 70 százalék kakaótartalma van az egészségesnek mondható csokoládénak. Ugyanakkor, akik egy 18 hétig tartó vizsgálat során naponta kis mennyiségű 50 százalékos étcsokit ettek, azoknál is jelentősen csökkent a szisztolés és diasztolés vérnyomás.


Tudtad?

Több mint ezer magyar felnőtt által kitöltött online kérdőíves kutatásából kiderül, hogy közel 10%-uknak a csokoládé nagyobb élvezetet nyújt, mint a szex. Szóval a csoki ajándéknak is jó, még akkor is, ha nem eheted. A Csokoládé orákulum – könyvecskével párosított jóskártya­ – legalább akkora élményt nyújt a csokifüggőknek, mint az magának az olvadó édességnek az íze.

Javítja az inzulinrezisztenciát

„Az étcsokoládé jótékony hatásai évszázadok áta ismert. Ezen jótékony hatások egy része a magas flavonid tartalmukra vezethető vissza – az étcsokoládé több antioxidánst tartalmaz, mint sok gyümölcs vagy gyümölcslé –” magyarázza Dr. Szabó Gergő háziorvos. „Ezen flavonoidok igen erőteljes antioxidáns hatással bírnak. Ezáltal védik a szervezet molekuláit az oxidatív stressz káros hatásaitól. Ezen oxidatív stressz felel többek között az örökítőanyagunk, a DNS krosodásáért, s így többek között a daganatok, fejlődési rendellenségek kialakulásáért. Védi a szervezetünk fehérjéit is szabadgyökök általi oxidációtól, így lassítja az öregedés folyamatát, belső szerveink elhasználódását, és ami a nők számára szembetűnőbb bőrünk állagának változását (ráncosodás, pigmentálódás, hydratáltság, stb.). Az antioxidáns hatásuk révén modulálják az immunrendszerünk működését is, így befolyásolják, méghozzá kedvező irányba a szervezetünk védekezőképességét. Az étcsokoládé csökkenti az étvágyat, javítja az inzulinrezisztenciát, ez által a szervezet szénhidrátháztartásának működése javul, így segít a helyes testsúly megtartásában esetleg a fogyásban. (Persze csak kis mennyiségben. Nem szabad átesni a ló túloldalára. 1-2 kocka/nap)

Az étcsokoládénak kedvezőhatásait tapasztalták a magasvérnyomás betegségeben szenvedőknél, ill. emelkedett koleszterinszintel küszködő betegeknél. Azt azonban leszögezzük, hogy az előírt gyógyszeres terápia mellett az étcsokoládé, csak adjuváns hatású, a kezelőorvos utasításait be kell tartani. Az érvédő, szívvédő hatásai is az antioxidáns flavonoidoknak köszönhető, mivel az érelmeszesedésben is jelents szerepet játszik az érfalban lejátszódó gyulladás, illetve annak következménye képpen képződő szabadgyökök.

Az étcsokoládé az endorfin tartalma miatt javítja a kedélyállapotot is.” 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek hír csokoládé