A www.ezoterikuskonyvek.hu webáruházának felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat. Bezárás
Termékek Menü

Zöldségcsírák gyógyítanak

A csírák kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, K- és U-vitaminnak, valamint ásványi anyagoknak, mint például a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium és szilícium – ezek a csírákban mind természetes formában vannak jelen, amit a szervezet a legkönnyebben fel tud használni. A pici magból óriási energiával tör elő az új élet, és tartalmazza az összes szükséges alkotóelemet, amire a szervezetnek szüksége van az egészséghez.
 
A csírafélék fogyasztása ötezer éves múltra tekint vissza. Időszámításunk előtt 2939-ben a kínai császár már írt a csírák sokoldalú tulajdonságairól. A csírák azóta is Földünk legtáplálóbb élelmiszerei közé tartoznak. A szerény kis csíra igazából egyike a természet legcsodálatosabb alkotásainak.
 
Növekedés közben a csírák tápanyagtartalma egyre nagyobb lesz, különösen az A-, B-, C-, E- és K-vitaminok mennyisége nő meg. Néha ez a mennyiségi növekedés valóban jelentős. A csíráztatott borsóban lévő C-vitamin mennyisége négy nap alatt a (száraz borsószemek  vitamintartalmának) nyolcszorosára nő.
 
A csíráztatott búzában lévő B-vitaminok aránya hatszorosára, az E-vitamin aránya pedig háromszorosára növekszik a csíráztatás négy napja alatt.
 
Ám a tápanyagok sora ezzel még korántsem teljes. A csírák sokféle ásványi anyagot tartalmaznak, mégpedig könnyen emészthető formában, mivel ezekből az ásványokból a csírák kelátokat képeztek, amelyeket a szervezetünk közvetlenül fel tud használni.
 
Nyersen fogyasztva a csírák enzimek  valóságos tárházával látnak el minket. Egyszerűen az áztatás hatására életre kel az enzimgyár.
 
A legtöbb rutinos csíráztató, miután már kipróbálta a piacon fellelhető összes csíráztató alkalmatosságot, visszatér az egyszerű befőttes üveghez. A befőttes üvegeket senki nem reklámozza, mert nemigen hoznak pénzt a konyhára.
 
Legjobb a lapos oldalú, csavaros tetejű befőttes üveg, amilyet még a nagymama használt az otthoni befőzéshez. Ezekre az üvegekre háztartási üzletekben vagy a szupermarketek háztartási részlegében bukkanhatunk rá.
 
Személyenként és csíráztatási ciklusonként négy üveggel számolhatunk. Heti két ciklus esetén személyenként összesen nyolc üvegre van szükség. Széles szájú literes üvegeket vásároljunk, ne kisméretű féllitereseket  vagy keskeny szájú litereseket.
 
Bármilyen üveget válasszunk is, gondoskodnunk kell arról, hogy ki lehessen üríteni belőle a vizet. A fémfedelet ki lehet lyuggatni egy kalapács és egy szög segítségével. A fémfedelek hamarosan rozsdásodni fognak, hacsak időnként be nem kenjük őket a kedvenc salátaolajunkkal.
 
A fémfedél helyett használhatunk pamut muszlinanyagot, gézt  vagy nejlonharisnyát, amelyet befőttes gumival rögzítünk az üveg szájára. A guminak elég erősnek kell lennie, hogy a szövetet szorosan kifeszítve megtartsa az üveg száján, és a magok ne akadjanak bele a redőkbe, vagy ne csússzanak le az üveg szája alá.
 
Bár ezek a szövetanyagok lehetővé teszik a víz kiürítését, nedves állapotukban nem biztosítják a levegő hatékony mozgását. A szöveteket az egyes csíraadagok végleges betakarítása után alaposan ki is kell mosni.